1.

Pekař je velmi důležité povolání/poslání, protože vyrábí pro své okolí základní potraviny – chléb a pečivo. Pekař tedy bude mít vždy jistotu práce a výdělku.

2.

Pekárna 21. století, to je většinou překvapivě moderní provoz: výrobní linky jsou v nerezu, hygiena je na té nejvyšší úrovni, do tradičního oboru vstoupila digitalizace…

3.

V pekárnách již odpadla namáhavá ruční práce, pekař dnes v moderní pekárně řídí technologické a výrobní procesy počítačem.

4.

Profese pekař je zajímavé a voňavé řemeslo: pekař umí vyrobit všechny druhy chleba a pečiva, jeho práce je často téměř umělecké dílo. Pekař – soukromník však musí být také dobrý v prodeji a marketingu, musí dělat zajímavou reklamu apod. – zkrátka musí umět „tisíc věcí“.

5.

Zejména v menších pekárnách, které si zachovaly řemeslný charakter, je třeba být zručný a kreativní: pekařina je krásné umění, mistrovské řemeslo.

6.

V pekárnách je dnes nedostatek kvalifikovaných mladých pekařů, proto jejich mzda rychle stoupá – mzda šikovného pekaře již překračuje republikový průměr.

7.

Protože je dnes nedostatek kvalifikovaných pekařů, desítky špičkových pekáren po celé republice přijímají čerstvé absolventy pekařských oborů: není zkrátka žádný problém sehnat práci.

8.

Nadaní absolventi potravinářských škol či učilišť se mohou se uplatnit jako vedoucí směn, mistři, technologové, laborantky, či expedientky.

9.

Ze zkušenosti vyspělých zemí EU je vidět, že Pekař je velmi ceněná a dobře odměňovaná profese, která má velmi dobrou perspektivu do budoucna.

10.

Poctivý pekař za sebou každý den vidí výsledky své práce, práce, kterou lidé oceňují. Být mistrem pekařem vždycky znamenalo být „panem mistrem“.